Kulig Beskidzki

Kulig Beskidzki jest bardzo ciekawą imprezą plenerową. Dla osób które chcą się rozerwać i spędzić mile czas na łonie natury jest to wręcz impreza idealna. Proponujemy Państwu kuligi w zimowej bądź(!) letniej scenerii Beskidu Śląskiego – w Wiśle Czarnym, na Stecówce (polana ze schroniskiem w Paśmie Baraniogórskim) bądź w dolinie Dobki (Ustroń).

Zapewniamy maximum świetnej zabawy – przejażdżka prawdziwymi góralskimi saniami lub wozami, osiągającymi zawrotne prędkości (zwłaszcza na zakrętach), z góralskim śpiewem na ustach to czyste emocje i płuca pełne czystego powietrza!

Ale kulig to nie tylko ciekawa podróż. To również smaczne jedzenie. Polecamy kiełbaski pieczone na ognisku, szklaneczkę zacnej góralskiej herbatki z rumem, bądź grzaniec. Dla grup o specjalnych wymaganiach możemy przygotować pieczonego prosiaka, chleb z czornymi szpyrkami oraz wiele regionalnych przysmaków.

Co prawda, kulig urządzić można o każdej porze dnia, ale czym byłby kulig bez pochodni. Dlatego proponujemy Państwu kulig nocny, atrakcyjny zwłaszcza zimą, gdy biały śnieg skrzy się srebrzyście w blasku księżyca…

Nie ma kuligu bez muzyki! Do wyboru macie Państwo gawędziarza-akordeonistę lub, na specjalne życzenie, – kapelę góralską.

Plan wycieczki:

  • Wyjazd
  • Przejazd saniami
  • Pieczenie kiełbasek
  • Wspólna zabawa
  • Powrót
  • Przejazd autokarem

Wycieczka możliwa do zrealizowania autokarem lub busem.
Czas trwania wycieczki około 4 godzin.

KULIGI ZIMOWE I LETNIE

Oferta dla grup

Ramowy program imprezy:

  • Grupa prowadzona przez licencjonowanego przewodnika w gwarze Śląska Cieszyńskiego

  • Przejazd bezpiecznym i komfortowym autokarem do Wisły Czarne

  • Przejazd 15 -osobowymi zaprzęgami konnymi do koliby góralskiej ( sanie zimą, wozy latem, lub w przypadku braku śniegu) czas trwania przejazdu około 30 min.

  • realizacja wybranej opcji menu, samodzielne pieczenie kiełbasy

  • oprawa muzyczno- gawędziarska w trakcie pobytu w kolibie

  • powrót saniami do autokaru, o zmroku powrót przy blasku pochodni

  • powrót autokarem do hotelu

Czas trwania imprezy  w zależności od wybranego wariantu 3-4 godzin.

Wersja podstawowa:

  • kiełbasa ogniskowa

  • góralska
    herbata z ?zielin? z sokiem malinowym

  • chleb,

  • ketchup, musztarda

Całość imprezy wzbogacona oprawą muzyczną i gawędziarską górala ? akordeonisty.

Wersje rozszerzone:

Opcja 1.

  • chleb ze smalcem, ogórek kiszony

  • kiełbasa ogniskowa

  • góralska herbata z ?zielin? z sokiem malinowym oraz herbatka z rumem

  • oscypek z żurawiną

  • chleb

  • ketchup, musztarda

Całość imprezy wzbogacona oprawą muzyczną i gawędziarską górala ? akordeonisty.

 

Opcja 2.

 

  • chleb ze smalcem, ogórek kiszony

  • kiełbasa ogniskowa

  • góralska herbata z ?zielin? z sokiem malinowym

  • herbata z rumem

  • wino grzane 0,2l/ os

  • oscypek z żurawiną

  • wędzona kita wieprzowa z kapustą zasmażaną

  • gaździnej kołacz z serem

  • chleb

  • ketchup, musztarda

 

Całość imprezy wzbogacona oprawą muzyczną i gawędziarską kapeli góralskiej.

Możliwe opcje dodatkowe:

  • prosiak pieczony faszerowany kaszą

  • prosiak niefaszerowany

  • cieszyński ?krupniok? z kapustą zasmażaną

  • kubek wina grzanego

  • oscypek z żurawiną

Istnieje możliwość dowolnej modyfikacji powyższych wersji.